Health and Safety Management at Work of a Catering Services Company

Authors

  • Mario Enrique Merino-Moncayo Instituto Superior Tecnológico Atlantic, Ecuador

DOI:

https://doi.org/10.29019/eyn.v13i1.1006

Keywords:

Health and safety at work, Human resource management, Prevention of occupational hazards

Abstract

Currently, in Ecuadorian legislation, safety and health at work has marked notable changes to improve the working conditions of workers through laws and regulations to protect them against occupational risks, the objective is to do so before they are reached to materialize and therefore may cause damage to the health of workers. According to the theoretical analysis carried out, the basic elements of an occupational health and safety management system and its respective implementation methodology are proposed in the Macedonia Catering Services company of Santo Domingo city. This work originates from the absence of internal regulations, technical guides and instruments that regulate adequate management to safeguard the integrity, health and life of personnel. With this legal framework, the company under study is obliged to transform the way it has been managing the health and safety of workers. In this way it will be possible to increase the level of performance by improving the working conditions of the staff.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Mario Enrique Merino-Moncayo, Instituto Superior Tecnológico Atlantic, Ecuador

Professor at the Department of Administration, Instituto Superior Tecnológico ATLANTIC. Graduated from the Master's Program in Business Administration, Mención Gestión de Procesos Organizacionales. Santo Domingo. Ecuador.

References

Abrego, M., Molinos, S. y Ruíz, P. (2021). Equipos de protección personal. Asociación Chilena de Seguridad-ACHS. https://bit.ly/3wjKp30

Anaya Velasco, A. (2017). Modelo de salud y seguridad en el trabajo con gestión integral para la sustentabilidad de las organizaciones (SSeTGIS). Revista Ciencia y Trabajo, 19(59). http://dx.doi.org/10.4067/S0718-24492017000200095

Banco del Instituto Ecuatorinao de Seguridad Social (BIESS). (2020). Memoria institucional del BIESS. BIESS. https://bit.ly/3GZcm52.

Céspedes Socarrás, G.M. y Martínez Cumbrera, J.M. (2016). Un análisis de la seguridad y salud en el trabajo en el sistema empresarial cubano. Revista Latinoamericana de Derecho Social, (22), 1-46. https://bit.ly/3bThQ2V

Confederación de Empresarios La Coruña (CEC). (2020). Guía de gestión de la prevención de riesgos laborales de una pyme. CEC-Offset Valladares, sl.

Chávez Orosco, C.A. (2010). Enfoque estratégico de la seguridad y salud ocupacional. Revista Eídos, (3), 22-29. https://doi.org/10.29019/eidos.v0i3.67.

Fernández Sánchez, L. (2015). Manual de procedimientos de prevención de riesgos laborales: guía de elaboración. Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. https://bit.ly/3GUBiea

Figueroa Sierra, N., Ribet Cuador, M.J., Garrido Cervera, M., Ramos Crespo, M.E. y Enrique Capote, Y. (2015). La gestión de riesgos laborales en las empresas forma parte de su responsabilidad social. Revista Avances, 15(1), 64-75. https://bit.ly/3BTMNP8

García Baglietto, S. (2014). Implantación de un sistema de seguridad y salud laboral - OHSAS 18001. Universidad Internacional de La Rioja, UNIR.

Gómez García, A.R., Merino Salazar, P., Tapia Claudio, O.M., Espinoza Samaniego, C.E. y Echeverría López, M.A. (2017). Epidemiología de accidentes de trabajo en Ecuador basado en la base de datos de la Seguridad Social en los años 2014-2016. Revista SCientifica, 15(2), 14-18. https://bit.ly/3o9eFKy

Harari, R., Chersi, R., Comi, N., Banguera, M., Leocata, G. y Harari, J.F. (2000). Trabajo y salud en el Ecuador: antecedentes, experiencias, perspectivas. Producciones digitales Abya-Yala.

Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social (IESS). (2016). Reglamento del seguro general de riesgos del trabajo. Resolución No. C.D. 513. IESS. https://bit.ly/2ZZRqdr

Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social (IESS). (2020). Estadísticas del seguro de riesgos de trabajo. Seguro General y Riesgos de Trabajo. https://bit.ly/3EPUNmh

Inglés-Torruella, J. (2020). Equipos de protección individual para cuerpo frente a agentes biológicos en trabajadores sanitarios. Archivos de Prevención de Riesgos Laborales, 23(3). https://dx.doi.org/10.12961/aprl.2020.23.03.07

Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo (INSHT). (2015). Guía técnica para la integración de la prevención de riesgos laborales en el sistema general de gestión de la empresa. Servicio de Ediciones y Publicaciones del INSHT.

International Organization for Standardization (ISO). (2018). Norma Internacional ISO 45001: 2018. Sistemas de gestión de la seguridad y salud en el trabajo – Requisitos con orientación para su uso. ISO. https://bit.ly/3mPKsAz

López Mena, I., Flórez Baquedano, F., García-Prieto, G.A., Balanza Nájera, C. y Olea García, L. (2015). Otras actuaciones en materia de prevención. Universidad Internacional de La Rioja, UNIR.

Merino Moncayo, M.E. (2021). Gestión en seguridad y salud en el trabajo de la empresa de Servicios de catering Macedonia del cantón Santo Domingo; año 2021 [Tesis de Maestría, Universidad UTE]. https://bit.ly/3LO65uV

Ministerio de Trabajo. (2020a). Seguridad y salud en el trabajo: Marco legal. Ministerio del Trabajo. https://bit.ly/3nYfXI2

Ministerio del Trabajo. (2020b). Formato plan integral de prevención de riesgos laborales para empleadores con 1 a 10 trabajadores. Ministerio del Trabajo, Dirección de Seguridad, Salud en el Trabajo y Gestión Integral de Riesgos. https://bit.ly/3GYu1Kc

Montaño Mora, C.M. (8 de junio de 2020). Riesgos del trabajo en la legislación ecuatoriana. Derecho Ecuador. https://bit.ly/3q9PvxS

Organizacion Internacional del Tabajo (OIT). (14 de abril de2021a). Anticiparse a las crisis, prepararse y responder: invertir hoy en sistemas resilientes de seguridad y salud en el trabajo (SST). OIT. https://bit.ly/3mQgzAf

Organizacion Internacional del Trabajo (OIT). (17 de septiembre de 2021b). Casi 2 millones de personas mueren cada año por causas relacionadas con el trabajo. OMS/OIT. https://bit.ly/3BLICVL

Romeral Hernández, J. (2012). Gestión de la seguridad y salud laboral y mejora de las condiciones de trabajo. El modelo español. Boletín Mexicano de Derecho Comparado, 45(135). https://bit.ly/3o75olU

Saldaña Lusarreta, A., Hernando Ballesteros, L. y Núñez-Córdoba, J.M. (2018). Fundamentos de las técnicas de mejora de las condiciones de trabajo y ámbito jurídico de la prevención. Tomo I. Universidad Internacional de La Rioja, UNIR.

Sevilla, G. (2010). Seguridad ocupacional en lugares cerrados. SEAMPRE.

Sierra Hernáiz, E. (2017). Prevención de riesgos laborales y trabajadores especialmente sensibles. Foro, Revista de Derecho, (24), 73-87. https://bit.ly/3qcggSh

Soria Olive, M., Núñez-Córdoba, J.M, Idoate García, V. y Alonso Perales, M. M(2018). Técnicas de PRL: Medicina del trabajo, ergonomía y psicosociología. Tomo III. Universidad Internacional de La Rioja, UNIR.

Vitrián Ezquerro, F.J., Núñez-Córdoba, J.M., Román Freire, J.F. y Arévalo Fernández, T. (2018). Técnicas de PRL: Seguridad en el trabajo e higiene industrial. Tomo II. Universidad Internacional de La Rioja UNIR.

Published

2022-06-01

How to Cite

Merino-Moncayo, M. E. (2022). Health and Safety Management at Work of a Catering Services Company. Economía Y Negocios, 13(1), 155–171. https://doi.org/10.29019/eyn.v13i1.1006