No. 4 (2013): TSAFIQUI Journal of Scientific Research IV

Portada Tsafiqui Nº 4

The UTE University, in a sustained and incremental way, seeks to strengthen its strategy in Science and Technology, generating forms of coordination, information flows, and training initiatives under new formats, and within this strategy, TSAFIQUI positions itself as a Scientific Journal that disseminates in the university community, national and international, the scientific-technological results generated in the UTE. The quality and rigor of scientific production have been recognized by the most important Universities, Libraries and Research Centers that receive this publication. This time the fourth issue of TSAFIQUI is presented.

Published: 2013-12-18

Central theme

  • INTERCULTURALIDAD Y TURISMO ELEMENTOS PARA EL DEBATE DESDE EXPERIENCIA TSÁCHILA

    Verónica Santafé Troncoso
    174-186
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.236
  • COTUNDO, VALLE SAGRADO

    Eduardo Almeida Reyes
    164-172
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.237
  • OPTIMIZACIÓN Y APROVECHAMIENTO DEL RESIDUO (EXUDADO DEL MUCÍLAGO) DE LA ALMENDRA FRESCA DEL CACAO (THEOBROMA CACAO L.) CCN51 EN LA ELABORACIÓN DE VINAGRE

    Sebastián Villagómez García, Fanny Argüello Moreta
    7-19
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.256
  • COMPARACIÓN DE LA FERMENTACIÓN ALCOHÓLICA DE DOS CEPAS DESTILERAS DEL GÉNERO SACCHAROMYCES, EN MELAZA TRATADA MAGNÉTICAMENTE

    Matilde Anaya Villalpanda, Tania Guzmán Armenteros, Alexander Vivar Pérez, Hilda Cobo Almaguer, Carlos Acea Fiallo
    21-27
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.257
  • COMPORTAMIENTO FORRAJERO DE BRACHIARIA DECUMBENS PASTOREADA CON OVINOS PELIBUEY A DIFERENTES NIVELES DE ASIGNACIÓN EN EL TRÓPICO HÚMEDO DEL ECUADOR

    Mildred Rivera-Acurio, Eugenia Cienfuegos-Rivas, José Espinosa Marroquín, Pedro Zárate, Martín Ibarra, Jonathan Garay Martínez
    29-39
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.258
  • EVALUACIÓN DE DOS SISTEMAS DE COMPOSTAJE CON LA ACCIÓN DE MICROORGANISMOS PARA EL MANEJO DE DESECHOS ORGÁNICOS DE LA PLANTA AGROINDUSTRIAL UTE SEDE SANTO DOMINGO

    Xavier López Mejía, Karina Cuenca Tinoco, Diana Quinaluisa Narváez
    41-49
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.259
  • EFECTO INHIBITORIO DEL TRATAMIENTO MAGNÉTICO DE FRECUENCIA EXTREMADAMENTE BAJA SOBRE LA MICROBIÓTA TÍPICA DE MELAZA

    Matilde Anaya Villalpanda, Tania Guzmán Armenteros, Alexander Vivar Pérez, Hilda Cobo Almaguer, Carlos Acea Fiallo
    51-57
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.261
  • TRATAMIENTO MAGNÉTICO ALTERNATIVO PARA LA FERMENTACIÓN INDUSTRIAL DE MELAZA

    Matilde Anaya Villalpanda, Tania Guzmán Armenteros, Carlos Acea Fiallo, Hilda Cobo Almaguer, Alexander Vivar Pérez
    59-67
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.262
  • SUBALTERNIDAD Y CONTRAHEGEMONÍA EN LA NARRATIVA TESTIMONIAL KICHWA DE LA SIERRA NORTE DEL ECUADOR

    69-94
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.263
  • LA MIGRACIÓN DE LOJANOS A ESPAÑA Y EL SUJETO MIGRANTE EN LA SEDUCCIÓN DE LOS SUDACAS

    Yovany Salazar Estrada
    95-108
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.264
  • EL CAMBIO CLIMÁTICO Y LA RELACIÓN HOMBRE – NATURALEZA

    Anabel Trujillo Duque
    109-120
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.265
  • LA REDACCIÓN EN ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS APOYADA EN ESTRATEGIAS DE LECTURA Y PRÁCTICA

    Jenny Cedeño Alcívar
    121-135
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.266
  • EVOLUCIÓN DEL MERCADO DE CONSUMO Y SU REPERCUSIÓN EN EL SECTOR COMERCIAL EN SANTO DOMINGO DE LOS TSÁCHILAS

    Oscar Espinoza Lastra, Martha Espinosa
    137-149
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.267
  • IDENTIFICACIÓN DE LA OFERTA TURÍSTICA Y DE EXCURSIONISMO DE HERPETOFAUNA EN ECUADOR

    Daniel Hernández Sánchez, Ximena Aguirre Ulloa
    151-161
    DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v0i4.268